KR Gestapo on nimi, joka oli kaikkien huulilla kilpakauden CAS VI päättyessä. Orii voitti kaksi kauden suurinta kilpailua: The Kentucky Derbyn ja Breeders' Cup Classicin ja keräsi itselleen valtavan määrän faneja, jotka kannustivat sitä kilpailusta toiseen.

Nykyisin upean oriin kilpaura on ohitse. Se päätettiin siirtää siitosoriiksi classic-voiton jälkeen, sillä sen toiessa etujalassa alkoi näkyä merkkejä alkavista jännevaivoista. Oli parasta lopettaa huipulla, vaikka komea orii selvästi yhä juoksisi mielellään.
"Vaikka tunnen joka aamu pienen riipaisun, kun kuulen Gestapon hirnuvan siitosorien tallista eikä kilpatallista, oli tämä paras ratkaisu. Orii oli vielä hyvässä kunnossa, mutta jalka ei olisi välttämättä kestänyt toista kovaa kautta ja olihan se uransa huipulla. Emme halunneet ottaa riskejä", sanoo oriin ja Avalon Race Horsesin omistaja Eilowy.

KR Gestapo oli ensimmäistä kertaa käytettävissä jalostukseen kaudella CAS VII ja sille tuntui olevan paljon kysyntää.
"Saimme oriista useita soittoja ja se astui vain parhaita tammoja, uskalsimme pyytää melkoista hintaa elävästä varsasta", kertoo tilan siitostoiminnasta vastaava Charlie Love. Oriin ensimmäiset varsat syntyvät keväällä CAS VIII ja jos kaikki menee hyvin, kotitilalle niitä saadaan kolme. Gestapo on myös ilmoitettu Laukkajaoksen Orikatalogin jalostusarvosteluun ja tulosta odotetaan jännityksellä.

"Orii oli todellinen löytö", kertoo oriin ostoreissulla mukana ollut valmentaja Chad Brown, "Vanhemmat olivat menestyneet hyvin, mutta eivät silti olleet kovin tunnettuja, joten oriin hintakin oli kohtuullinen. Olimme innoissamme, kun näimme sen ensimmäiset kunnolliset harjoitusajat kaksivuotisvalmennuksessa", eikä ihmekään, sillä orii todella juoksi huikaisevia aikoja, parhaimmillaan hieman alle 22 sekuntia neljänneksellä.

The Kentucky Derbyssä KR Gestapo teki upean suorituksen kirimällä takasuoralla ulkoradan kautta ohitse koko kisan ajan johtaneen Hot Shot TND ja sen vierelle nousseen Sasnak Mombasan. Uskomattoman ohituksen jälkeen se otti vielä etumatkaa ja karkasi muilta kolmen hevosenmitan päähän vain vähän ennen maalilinjaa, joka se ylitti tyylikkäästi ylhäisessä yksinäisyydessään. Saman tempun orii toisti Classicissa, jossa se sai huonon lähdön törmättyään porttiin. Sinnikkäästi se kuitenkin kiri vähä vähältä ohi muiden hevosten ja ohitti takasuoralla Sasnak Mackenzien ulkokautta, ottaen itselleen kaulanmitan johdon, jota se kasavatti puoleen hevosenmittaan mahtavalla loikalla juuri ennen maalilinjaa.

"Koko uransa ajan orii juoksi täydestä sydämestään. Se pisti kaiken peliin joka ikiseen juoksuunsa, vaikkei se aina riittänytkään voittoon", kertoo oriin jockeyna toiminut Peter Hower, "Kaipaan yhä ison pojan selkään aina toisinaan. Sellaisen hevosen saa ratsastaakseen vain kerran eläessään", hän lisää hymyillen.

Aina Gestapo ei ollut menestyjä. Se aloitti kaksivuotiskautensa vahvasti, mutta sen lopussa odotukset olivat pudonneet alimmilleen. Orii oli jäänyt jälkijoukkoon neljässä perättäisessä lähdössä.
"En tiedä, mikä siihen silloin meni. Oli kuin se ei olisi halunnut juosta laisinkaan. Melkein harkitsimme sen myymistä", sanoo Eilowy päätään puistellen, "joku olisi voinut ottaa sen siitosoriiksi pelkän suvun takia. Nyt olen tietenkin enemmän kuin iloinen, että pidimme sen". Kolmivuotiskautensa alussa orii syttyi uudelleen, rauhallisella harjoittelulla ja kärsivällisellä käsittelyllä siitä oli tehty huippuhevonen.

"Myönnän, etten ollut uskoa silmiäni, kun orii kolmivuotiskautensa ensimmäisessä kilpailussa juoksi itsensä helppoon voittoon", Chad Brown kertoo hymyillen, "Se tuli todellisena yllätyksenä. Muistan, että satulointialueella Peter nousi selkään, taputti oriin kaulaa ja sanoi sille 'nyt me teemme sen, poika' ja ohjasti oriin radalle. Silloin ajattelin, että hän joutuu kyllä pettymään. Peter on upea jockey, mutta ei huonosta hevosesta saa hyvää vain ratsastustaidoilla".

Kysyessäni, onko orii tarjolla tilan ulkopuoliseen jalostukseen myös kaudella CAS VIII, Eilowy kohauttaa harteitaan.
"Tahdon ensin nähdä, millaisia pienokaisia se on saanut aikaan. Jos ne ovat heiveröisiä, on syytä miettiä oriin käyttämistä uudelleen. Uskon kuitenkin, ettei mitään ongelmia ilmene, jolloin orii on normaalisti käytettävissä Avalonin tiloissa astutuskauden ajan", hän sanoo. KR Gestapo on hieno orii, jota laukkamaailma ei varmasti unohda, vaikkei se enää kilpaile. Ehkä näemme muutaman vuoden kuluttua sen jälkeläiset kiitämässä Derbyn ja Classicin voittoon, kukapa sen tietää.