Breeders' Cup on vuoden odotetuin suurkilpailu, sillä sen yhdessätoista lähdössä juoksevat maailman parhaat täysiveriset ja tunnelma on lähes käsin kosketeltava.

Tänä vuonna Breeders' Cupiin on ilmoitettu 61 täysiveristä ympäri maailman ja jokainen niistä on huippukunnossa ja valmis voittamaan. Kilpailu kärkisijoista on kova, sillä voitto takaa paitsi isot rahat, myös paljon mainetta ja jalostusarvoa. Odotettavissa on siis jälleen vuoden huikein laukkatapahtuma, joka houkuttelee tuhansia hevosihmisiä kokemaan sen, mikä tekee tästä urheilusta erityistä: hevosten uskomattomat suoritukset radalla ja niihin kohdistuva rakkaus, jonka saamme kuulla yleisön mylvintänä suosikkihevosten astuessa esittelyrinkiin. Ei ole epäilystäkään siitä, etteivätkö nämä hevoset, valmentajat ja jockeyt olisi alamme huippuja.

Kovan kamppailun Classic

Breeders' Cupin päälähtö, yli kolmevuotiaille oreille ja tammoille tarkoitettu Classic, on tänävuonna koonnut yhteen 12 upeaa täysiveristä, joista kaksi on tammoja. Kilpailun ehdoton ennakkosuosikki on Coloradolaisen Avalon Race Horses -tilan kasvattama ja valmentama RMS' Getting Proud, joka on tehnyt tasaista jälkeä vuoden suurkilpailuissa voittaen Jockey Club Gold Cupin ja Suburban Handicapin. Rataharjoituksissaan orii on tehnyt vakuuttavia aikoja, eikä kova kilpailutahti tunnu sitä väsyttäneen.

"Orii oli pettymys Triple Crownissa, vaikkei Derbyn kolmas sija yleisesti ottaen huono ole. Emme vieläkään osaa sanoa, mikä siihen silloin meni", sanoo RMS' Getting Proudin valmentaja Brand Stanley päätään pudistellen, "Nyt hevonen on kuitenkin täysin toipunut ja puhkuu intoa. Odotamme siltä paljon, mutta tämä on laukkaurheilua ja mitä tahansa voi tapahtua". Huhut siitä, että Classic jäisi kolmivuotiaan oriin viimeiseksi kilpailuksi valmentaja ottaa vastaan olkiaan kohauttaen. "Se on omistajan päätös, mutta uskon, ettei Eilowy tahdo vetää oria radoilta, mikäli se itse tuntuu haluavan juosta. Mitään terveydellisiä syitä kilpauran lopettamiseen ei ole".

Haastajia ennakkosuosikille on monta, mukaan lukien lähdön molemmat tammat. Saimme langan päähän Dara of Shaden omistajan ja kasvattajan, kentuckylaisen laukkatilan Bountiful Shaden omistajan, elyZolin ja kysyimme, millaiset mahdollisuudet hän uskoo tammallaan olevan: "Dara of Shade on palautunut hyvin Triple Crownista ja on tehnyt harjoituksissa huipputuloksia ja vaikuttaa muutenkin hyvin pirteältä. Classicissa on kuitenkin mukana kovia oreja, joiden voittamisessa tammalla on kova työ. Hyvän juoksun saatua uskon tamman kuitenkin ylettyvän kärkikolmikkoon." Bountiful Shaden tallilta on ilmoitettu Classiciin myös orii Martinos SNAK, jolta ei odoteta suuria. "Orii on myös ollut oma hyvä itsensä, mutta en usko sen riittävän keskivaiheita korkeammalle ja ori saa todellakin antaa kaikkensa pärjätäkseen kilpailussa", elyZol kertoo.

Dara of Shade on pärjännyt ennenkin oreja vastaan, mutta Triple Crownissa Martinos SNAKin tulokset olivat vakuuttavampia. "Tamma oli kuitenkin kahdessa ensimmäisessä osakilpailussa viides ja petrasi viimeisessä osakilpailussa toiseksi vaikka ei pistänytkään kaikkea peliin. Zap Gold Cupissa Dara voitti kaikki kahdeksan oria, jotka sillä oli vastuksena. Classicin jälkeen tamma saa palautua rauhassa ja seuraavaa kilpailua suunnitellaan vasta seuraavana vuonna. 4-vuotiaana olisi tarkoitus ilmoittaa tamma pariin suurkilpailuun, jonka jälkeen se saa siirtyä siitostammaksi."

Martinos SNAKin lisäksi mahdollisia yllättäjiä ovat ainakin Sasnak Turgoman ja Avalon Race Horsesin toinen orii SJ Ecru Conspiracy, joka on Martinos SNAKin tavoin tehnyt hienoja tuloksia alemman tason kilpailuissa, yltämättä Grade 1 -voittoon. "Orii on kovassa iskussa, mutta emme odota siltä liikoja. Se tekee varmasti hyvän juoksun, vaikkei yltäisikään kärkisijoille", oria valmentava Chad Brown toteaa.

Kovimpana haastajana ennakkosuosikille pidetään Agave Sport Horsesin omistamaa ja kasvattamaa High Sky Seven A.S.H -oria, joka on tehnyt vakuuttavia tuloksia ykkös- ja kakkosluokan kilpailuissa halki koko kauden. Oriin harjoitusajat eivät paljon RMS' Getting Proudista jää ja hyvänä päivänä se on varteen otettava voittajaehdokas. Classic ei siis ole etukäteen ratkaistu kilpailu, vaan jokainen osaanottaja joutuu pistämään kaikkensa peliin lyödäkseen muut laudalta.

Classicin osallistujat ja alustavat kertoimet
RMS' Getting Proud 3:1
High Sky Seven A.S.H 6:1
Rock tha Pacific VFU 9:1 (tamma)
Voleur of Vivar 9:1
Dara of Shade 10:1 (tamma)
WD's Pride 11:1
KR Spellbinder 15:1
SJ Ecru Conspiracy 20:1
Sasnak Turgoman 22:1
Martinos SNAK 22:1
The Ultimate Ambition of Vivar 23:1
Dubious Honour A.S.H 30:1

Pienen joukon Distaff

Ladies' Classiciin, Breeders' Cupin tammalähtöön on ilmoitettu tänä vuonna vain neljä hevosta, joista jokainen on ehdottomasti huippuluokan juoksija, joten kärkisija ei heltiä helpolla. Lähdön ennakkosuosikki on Bountiful Shaden omistama Cherry TUR, joka tammoista ainoana on onnistunut voittamaan Grade 1 -tason lähtöjä tällä kaudella. Tallilta kohdistuu tammaan paineita ja yleisökin tuntuu olevan melko yksimielinen sen voiton mahdollisuuksista. "Cherry TURia kohtaan odotukset ovat kaikkein suurimmat meidän hevosista ja ehdottomasti odotan tammalta voittoa", kommentoi tamman omistaja elyZol.

Mahdolliseksi haastajaksi rankataan Avalon Race Horsesin SJ Hall of Fame, joka ei ole ollut täysin nimensä veroinen "Olemme kilpailuttaneet Hall of Famea säästeliäästi, uskomme sen mahdollisuuksiin", toteaa tammaa valmentava Chad Brown, "Cherry TUR on ehdottomasti kova vastus, eikä kahta muutakaan tammaa sovi unohtaa. Kun radalla on näin vähän hevosia, voi tapahtua mitä tahansa. Hall of Famella on kuitenkin tilillään enemmän voittoja ja sijoituksia kuin Cherry TURilla, vaikkei se olekaan voittanut ykköstasolla". Halusimme myös tamman omistajan ja jockeyn Eilowyn, joka ratsastaa myös RMS' Getting Proudia Classicissa, kommentoivan tammansa juoksua "Hall of Fame antaa varmasti kaikkensa, mutta tämä on laukkaurheilua, eikä mistään voi mennä takuuseen" , tämä vastaa varovaisesti.

Kentyckylaisen Sasnak Thoroughbredsin oma kasvatti Rintrin SNAK on tehnyt tällä kaudella vakuuttavia tuloksia, statistiikka on 6: 1-3-1, joten sitä ei sovi unohtaa kärkihevosta veikatessa. "viimeisin voitto tuli G3-tasolla Maryland Breeders' Cup Sprint Handicapissa toukokuussa. Viimeisin startti oli pettymys, sillä mutavellirata ei miellyttänyt sitä lainkaan! Toivotaan siis, että BC-päivänä sää on poutainen ja rata nopeassa kunnossa!" kommentoi tamman omistaja Nerith. Ainakin matka on varmasti mieluinen Rintrinille, joka on juossut miler- ja sprintermatkoja.

Sen sijaan sen lyhyys voi tulla yllätyksenä SJ Hall of Famelle, joka on tällä kaudella juossut pidempiä matkoja. "Hall of Fame on ehkä hieman hidas syttymään, mutta 9 Furlongin matka on sille aivan riittävä, jos se vain todella syttyy takakaarteessa. Tammalla on voimakas kiri, jonka avulla se voi pysytä mihin vain", Eilowy kommentoi.

Lähdön neljäs tamma on Agave Sport Horsesin omistama KR Crash the Wave. Tamma oli Delaware Handicapin (G2) kolmas alkukaudesta, mutta se onkin jäänyt tamman ainoaksi vakuuttavaksi tulokseksi tällä kaudella. Sen voitto olisi todellinen yllätys koko laukkayleisölle, mutta se taitelee varmasti urheasti.

Distaffin osallistujat ja alustavat kertoimet
Cherry TUR 3:1
SJ Hall of Fame 10:1
Rintrin SNAK 15:1
KR Crash the Wave 20:1

Kahden hevosen Turf?

Näyttää siltä, että Breeders' Cup Tufista on tulossa kahden hevosen voitonjuhla. Kaksoisvoittoa povataan Agave Sport Horsesin nelivuotiaille tammoille Agave's Magic Mirror ja Agave’s Luîana W, jotka ovat molemmat sijoittuneet ja voittaneet ykköstason lähtöjä tällä kaudella. Ainoana todellisena haastajana pidetään Vivar Z:n omistamaa Northern Queen ZzZ -tammaa.

Yllättäjinä voittoon saattavat yltää Avalon Race Horsesin orii Scho Can Do ESC ja Bountiful Shaden tamma Skipper Girl SNAK. Scho Can Do ESC on tehnyt vakuuttavaa jälkeä alempien Grade-tasojen kilpailuissa, muttei ole yltänyt voittoon Grade 1 -tasolla, vaikka onkin sijoittunut toiseksi arvokilpailuissa Manhattan Handicap ja San Juan Capistrano Handicap. Skipper Girl SNAK ei ole sekään häikäissyt arvokilpailuissa, sen ainoa meriitti tältä kaudelta on Dubai Sheema Classicin toinen sija Dubaissa, mutta viime viikolla se ylsi Grade 1-voittoon Agave Parkissa. "Skipper Girl on todella ailahtelevainen hevonen, jolta voi odottaa menestystä. Kuitenkaan en olisi yllättynyt, vaikka tamma jäisi aivan hännillekin", sanoo tamman omistaja elyZol

Lähdön kahdella muulla osallistujalla, oreilla Zarga WB ja Lovelike CTB ei pitäisi olla asiaa kärkikahinoihin, mutta laukkakilpailussa saattaa aina sattua yllätyksiä. Agave's Magic Mirror ei ole sijoittunut tällä kaudella arvokilpailuissa, joten seura saattaa yllättäen olla sille liian kovaa. Agave's Luîana W puolestaan oli Agave Platen toinen. Lopultakaan edes Turf ei välttämättä ole niin ennalta ratkaistu, kuin saattaa vaikuttaa.

Turfin osallistujat ja alustavat kertoimet
Agave’s Luîana W 3:1
Agave's Magic Mirror 4:1
Northern Queen ZzZ 6:1
Scho Can Do ESC 15:1
Skipper Girl SNAK 16:1
Zarga WB 25:1
Lovelike CTB 25:1

Kovan kilpailun Sprint

Breeders' Cup Sprintiin ennustetaan tänä vuonna kovaa kilpailua. Kaikki hevoset ovat luonnollisesti huippusprinttereitä ja viimeaikoina radalla on nähty lähes jokaiselta osaanottajalta huikaisevia aikoja, jotka hipovat 11 sekuntia furlongilla. Niukasti parhaan ajan on tehnyt kisan ennakkosuosikki, Agaven omistama nelivuotias orii KR Chablis Blanco, joka on tällä kaudella voittanut Grade 1 ja Grade 2 -tason lähtöjä. Vahvan haastajan orii saa tallikaveristaan kolmivuotiaasta tammasta KR Ubetcha ja Avalon Race Horsesin oriista Rapido's Ridge, jonka kauden huippuaika on aavistuksen parempi kuin muiden. Viimeisimmissä harjoituksissaan orii ei kuitenkaan ole yltänyt parhaaseensa. "Uskomme, että Rapido's Ridge on valmis tähän sprinttiin. Se oli löytö tuntemattomasta suvusta, mutta on osoittanut, että sillä on koko sydän pelissä juostessaan. Kävi miten kävi, orii antaa parhaansa ja se riittää meille", sanoo oriin omistaja Eilowy

Mahdollisina yllättäjinä Sprinttiin lähtevät Leaway's Thoroughbredsin Jaguar LTB, Sasnakin Sasnak Peadár ja Shadown omistama Starry Sky '91. Kaikki kolme ovat kilpailleet hyvin alemmilla Grade-tasoilla ja Sasnak Peadár on ainoa, joka on yltänyt G1-tason voittoon tällä kaudella. Starry Sky '91 on sijoittunut toiseksi kahdessa G1-tason arvokilpailulähdössä Woodford Reserve Turf Classicissa ja Suburdan Handicapissa (jonka voiton vei classiciin osallistuva RMS' Getting Proud), näissä molemmissa matkaa on ollut yli maili ja jää nähtäväksi, yllättääkö sprinttimatkan lyhyys tämän juoksijan.

Kotitilalla Sasnak Peadárin juoksuun suhtaudutaan luottavaisesti "Peadár on kilpaillut tällä kaudella vain muutaman startin. Paras tulos on G1 King's Bishop Stakes -voitto huhtikuussa. Viime vuonna Peadár oli Juvenilen toinen. Luotamme oriin aika lailla, sillä sen pitäisi olla nyt niin hyvässä kunnossa kuin vain voi olla", sanoo oriin omistaja Nerith.

Sprintin osallistujat ja alustavat kertoimet
KR Chanlis Blanco 5:1
KR Ubetcha 8:1
Rapido's Ridge: 8:1
Sasnak Peadár 9:1
Starry Sky '91 14:1
Jaguar LTB 20:1

Turf Milen ennakkosuosikit ovat oreja

Turf Mileen on tänä vuonna ilmoitettu vain kaksi oria, jotka molemmat edustavat lähdön nuorisoa. Kolme lähdön kuudesta osallistujasta on kuusivuotaita tammoja ja altavastaajana starttaa lähdön juniori, Avalon Race Horsesin omistama kolmivuotias tamma Limitless Freedom, sillä vaikka Vista Ridgen omistama tamma Gothige Aliana on juossut tällä kaudella heikommin, monet uskovat sen ohittavan Limitless Freedomin pelkällä kokemuksella. "Minä uskon Limitless Freedomin mahdollisuuksiin ja onhan tämä joka tapauksessa sille erinomaista kisakokemusta", sanoo tammaa lähdössä ratsastava Eilowy, "Tamma on ylittänyt itsensä moneen kertaan harjoituksissa ja se on huippukunnossa. Ei siltä voi vaatia enempää, kuin että se yrittää parhaansa, minkä se varmasti tekeekin".

Tammavallasta piittaamatta ennakkosuosikkeina lähtöön starttaavat sen kaksi oria Avalonin omistama ja kasvattama nelivuotias Proud Victory ja Agave Sport Horsesin kasvattama ja omistama viisivuotias Agave's Everseen. Proud Victory on toinen lähdön junioreista ja se oli toinen Woodbine Mile -lähdössä toukokuussa. Tässä lähdössä kokemus tuntuu kuitenkin olevan valttia, sillä enemmistö uskoo Agave's Everseeniin, joka on vuoden vanhempi. "Uskomme, että Proud Victorylla on hyvät mahdollisuudet, kunhan se laittaa kaikkensa peliin", sanoo oria valmentava Brand Stanley, "Se on hyvä hevonen, ei sitä viedä pelkällä kisakokemuksella, nopeutta siihen tarvitaan. Agave's Everseen on varmasti vaarallinen vastustaja". Agave's Everseen on sijoittunut neljänneksi jokaisessa Acian Mile Challengen osakilpailussa tällä kaudella, joten sillä todellakin on varmaa kisakokemusta ja hyviä tuloksia allaan.

Hyvinä haastajina lähtöön starttaavat kuusivuotiaat tammat Amber Of Shade ja Fahéj. Kumpikin on tehnyt hyvää jälkeä radoilla, mutta Agaven omistamalla Fahéjlla ei ole Grade 1 -tason voittoa tältä kaudelta. Kumpikin tamma on joka tapauksessa tehnyt erinomaisia aikoja harjoituksissa ja niiltä odotetaan hienoa suoritusta lopputuloksesta riippumatta.

Turf Milen osallistujat ja alustavat kertoimet
Agave's Everseen 2:1
Proud Victory 5:1
Amber Of Shade 10:1
Fahéj 13:1
Gothige Aliana 18:1
Limitless Freedom 25:1

Vanhempien tammojen Filly & Mare Turf

Filly & Mare Turfissa nähdään tänävuonna useita vanhempia tammoja. Lähdön juniori ja altavastaaja on Sasnak Thoroughbredsin omistama ja kasvattama Sasnak Ciara, joka on lähdön ainoana kerännyt voiton vain G3-tasolta. Lähdön ennakkosuosikko on Avalon Race Horsesin Annwyn Curiosity, joka on tehnyt tasaista jälkeä ylemmillä Grade-tasoilla, voittaen arvokisat Allaire duPont Distaff Stakes (G2), Yellow Ribbon Stakes (G1) ja Santa Ana Handicap (G2) ja sijoittuen Woodford Reserve Turf Classicissa kolmanneksi. "Matka on vähän pidempi, kuin muut tamman tällä kaudella juoksemat, mutta edellisellä kaudella se pärjäsi erinomaisesti pidemmilläkin. Emme siis usko sen olevan ongelma, tamma myös tuntuu pitävän ratapohjasta", sanoo Annwyn Curiocitya valmentava Chad Brown, "vastus on varmasti kova, ei tamma ilmaiseksi voittoa saa, jos se nyt kuitenkin tulee, niin eiköhän tamma siitokseen mene". Tällä kaudella siitosoriiksi siirtynyt Annwyn Anxious on tamman täysveli, joka teki viimevuonna upeita juoksuja arvokilpailuissa.

Vista Ridgen omistamasta tammasta nimeltä Charity VR povataan haastajaa ennakkosuosikille. Myös se on tehnyt hyvää jälkeä tällä kaudella ja kilpakokemusta sillä on vuotta pidemmältä ajalta. Lähdön kolme muuta tammaa ForestCat, Izitacrybaby ja Agave's Endless Blue, tituleerataan kaikki mahdollisiksi yllättäjiksi. Kisasta ei tule helppo, mutta sitähän kisayleisö janoaa: upeita juoksuja ja todellista kamppailua kärkisijoista. Yksikään tamma ei tule luopumaan niistä helpolla.

Filly & Mare Turfin osallistujat ja alustavat kertoimet
Annwyn Curiosity 2:1
Charity VR 5:1
ForestCat 10:1
Izitacrybaby 12:1
Agave's Endless Blue 15:1
Sasnak Ciara 25:1

Juvenilessa luvassa kiivas kilpa

Tämän vuoden Breeders' Cup Juvenilen ennakkosuosikki RMS' Proud Sound on varsinainen sisupussi. Orii on kiivennyt taso tasolta korekampiin lähtöihin saavuttaen viimein Grade 1 -tason voiton kesäkuussa, jolloin se oli vain viikkoa aiemmin voittanut Grade 2 -tason arvokilpailun Remsen Stakesin. "RMS' Let Me Be Proudin varsat ovat menestyneet radoilla upeasti, katso vaikka RMS' Getting Proudia, joka juoksee tämän vuoden classicissa", nauraa oriin omistaja ja kasvattaja Eilowy, kysyttäessämme, onko hän yllättynyt oriin suorituksista, "Olen tietenkin ylpeä, mutten yllättynyt. Tämä orii ja kaikki sen sisarukset ovat pistäneet kaiken peliin joka ikiseen juoksuunsa. Odotan oriilta paljon. Voisinpa itse ratsastaa sitä, mutta Peter Hower on uskomaton jockey, hän se ratsasti tämän pojan puolisiskon Acorn Stakesin voittoon viime vuonna".

Kakkossuosikkina neljän oriin lähdössä starttaa Agave Sport Horsesin omistama ja Farleigh Acresin kasvattama Alexandre Feig, jolta monet odottavat paljon. Oriin kasvattitoverit ovat tehneet radoilla upeita juoksuja, eikä orii itsekään ole ollut hassumpi, voittaessaan Hopeful Stakesin huhtikuussa. Orin isä Alexander VFU oli Breeders' Cup Juvenilen kolmas omalla 2-vuotiskaudellaan ja sen emä Bold Queen voitti The Europe Star Mare -lähdön nelivuotiaana.

Scorpion Cat SNAK hävisi RMS' Proud Soundille Remsen Stakesissa, mutta voitti sitä ennen hienosti maaliskuussa Grade 2 -tasolla Kentucky Jockey Club Stakesissa. Oria ei siis sovi unohtaa, se tarjoaa varmasti kovan vastuksen ja onhan sen isä moninkertainen arvokilpailuvoittaja Scorn. Viimeinen lähtöön osallistuva hevonen on Agave Sport Horsesin omistama KR Black Replex, joka oli Dixie Stakesin (G2) toinen useita kokeneempia hevosia vastaan. Sekin on siis varmasti kova luu purtavaksi jokaiselle, joka aikoo voittaa Juvenilen tänä vuonna.

Juvenile Filliesin osallistujat ja alustavat kertoimet
Cabra of Shade 6:1
Supreme Queen SNAK 7:1
Agave's Claimity 10:1