Me kaikki tunnemme Netan, Lux Studin omistajan, tärkeän kasvattajan, quartereiden ystävän ja Laukkajaoksen arvokisavastaavan. Vai tunnemmeko?

Mitä mieltä olisit, jos aloittaisin juttuni antamalla sinulle nämä statukset?
"Unohdit freelancertoimittajan ja orikatalogin ylläpitäjän", Netta nauraa

Ai niin. Nekin vielä!
"Laukkamaailmassa voi käydä niin että ajautuu moniin tehtäviin".

Aivan. Tämä jos mikä on totta. Netta innostui virtuaalisista laukoista vuoden 2003 syksyllä, törmättyään Agave Sport Horsesiin ja vuosien varrella hänet on nähty monenmoisessa toimessa kehittämässä laukkamaailmaamme. Hän oli ensimmäisiä ajamassa arvokisojen viemistä nykyiselle tasolle. Netan alkuaikojen vaikutus laukkahevostemme suvuissa näkyy yhä, sillä hänen ensimmäinen laukkaajansa Sir Winner Gold, joka oli hänen oma kasvattinsa ja rankingvoittaja, kummitelee tätä nykyä monissa sukutauluissa. Pian "Kullan" perässä seurasivat quartertamma Fly Win ja arabiori Alvar Almator, jotka nekin nähdään nykyisin jo monen polven takana sukuja tutkittaessa.

Seuraatko paljon todellisen laukkamaailman tapahtumia?
"Ei ole tullut livenä seurattua, mutta netissä tulee seurattua sitten omien suosikkikisojen eli Dubai World Cupin, Asian Mile Challengen sekä tietysti BC:n ja TC:n tuloksia. Quarterpuolen kisojakin tulee seurattua, mutta lähinnä youtubesta katsellen. Haavena olisi päästä joskus seuraamaan Dubai World Cupia tai kyllähän se matka Etelä-Ruotsiinkin riittäisi. Josko sinne ensi kesänä sitten pääsisi" (Tässä vaiheessa haastattelua intouduimme hetkeksi suunnittelemaan, kuinka lähdemme koko laukkaporukalla ryhmälipulla Ruotsiin.)

Olet ollut aika paljon kehittämässä laukkoja, etenkin tuota arvokisapuolta, mitä virtuaalilaukat, LJ ja laukkaporukka sinulle merkitsevät?
"Tosi lähellä sydäntä! Se, että on päässyt mukaan siihen varsinaiseen työhön, saa oman mielipiteen kuuluviin ja pystyy vaikuttamaan yhteisiin päätöksiin, on ehdottomasti parasta. Laukkaporukan kanssa voisi sanoa, että olo on melkeinpä läheisempi, kuin miltä on koskaan tuntunut esimerkiksi koululuokassa. Siis ihan jo sen takia, että on sellainen kosketuspinta toisiin. Tietysti tulee keskusteltua muistakin kun virtuaaliasioista, joten periaatteessa siitä on muodostunut sellainen eräänlainen kaveripiiri. Kaveripiiri, jossa voi jakaa ongelmiaan ilman suurempia paineita, joita sitten taas ihan suoraan toisille puhuminen voisi aiheuttaa"

Olisi kiva tavata laukkaihmisiä joskus kasvoista kasvoihin. "Joo, totta, mutta ongelma onkin siinä että kaikki ovat niin kaukana toisistaan. Voisin puhua edeltävästä vaikka koko päivän. Eteenpäin..."

Laukkaihmisistä vai kehittämisestä?
"Laukkaihmisistä!"

Hyvä on, millä tavalla kehittäisit virtuaalilaukkoja eteenpäin?
Ihan laukkoja vai laukkamaailmaa?

Kumpaa vain, käsi kädessä ne vähän menevät.
"Joo, totta. Olen aina haaveillut mm. lähtöjen voittoajoista ja suhteutetusta arvonnasta. Kumpaakin on tullut toteutettua. Suhteutettu arvonta on tuolla arvokisapuolella ihan mukavassa käytössä, mutta voittoaikoja ei ole nyt pitkään aikaan tullut. Tietenkinhän näitä aikoja on hirveän vaikea lähteä jakamaan, koska sitä pohjaa mihin sen ajan perustaa ei kovinkaan paljoa ole saatavilla jo sen takia, että Suomessa ei ole laukkaurheilua. Ainahan voi haaveilla hienoista tietokannoista, joissa näkyisi se hevosen taso, jolla se voi kilpailla, mikä mielestäni olisi todella hienoa. Nykyinen kuitenkin riittää tällä hetkellä itselleni varsin hyvin eikä varsinaista kehitykstä ehkä tarvitsisi tapahtua, mutta hienosäätöä voi aina tehdä."

Menisit siis jollakin tavalla samaan suuntaan kuin VRL?
"Tuo onkin se pulma, koska itse en ole mikään tietokanahimoilija tai valtava realismifani tai muu, mutta se että jokin tuntuu mahdolliselta on tärkeää. Tietokanta tyyppi vain helpottaisi noiden maidenien kanssa jolloin siis hevosen voisi ilmoittaa esimerkiksi useampaan maideniin kerralla ja kun se sitten voittaisi yhden maidenin siitä tulisi samantien vinkkiä jolloin sitten se voitaisi poistaa muiden tilalta niistä tulevista maideneista tosin tässä on aina se, että kuinka paljon lisä työtä ihmiset tahtovat ja itse en ainakaan kovin iloinen olisi, mikäli oma työmääräni esimerkiksi kisojen järjestäjänä lisääntyisi... Mutta kisojen kannalta tällaisella tietokannalla tietysti nyt on omat etunsa, jotka varmasti pelaisivat sitten edukseen. Itseasiassa jotain tietokannan tapaista LJ:n tulevaisuuteen on luvassa."

Haa! Paljastuksia.
"Ja sitten jaana lukee tämä ja ei sitten tulekkaan mitään tietokantoja!"

Okei. Eiköhän tästä juttu synny. Lopuksi aion tehdä pienen kevennyksen. Piirrän sinut hevosena, joten kuvaile minulle se yksilö, jollainen olisit.

Viiden minuutin ankaran suherruksen lopputulos: Netta, kolmivuotias, luonteikas, musta sprintteri!